Een opkomend duurzaamheidsconcept


Het is een opkomend concept: de mobiliteitshub. Zo'n hub zou zomaar eens dé oplossing kunnen worden voor verschillende problemen in stedelijke gebieden. Het wordt er steeds drukker en er is steeds meer behoefte aan duurzamer leven én efficiëntie.

Wat is een mobiliteitshub?

Simpel uitgelegd is een mobiliteitshub de schakel tussen vervoersmogelijkheden die ook dient als centraal punt voor ruimtelijke ontwikkeling. Reizigers stappen hier gemakkelijk over naar een ander vervoersmiddel (bijv. het OV, de fiets, een scooter of een deelauto) om op de plaats van bestemming te komen. Het handige hieraan? Alles is vooraf in te plannen en te reserveren via een app. Dat noemen we Mobility as a Service.

Controle vanuit de overheid

Een mobiliteitshub is een mooi middel voor de overheid om zicht te houden op alle vervoersstromen in de steden. Ook kan er zo gekozen worden welke manieren van vervoer wel en niet worden toegestaan én is handhaven hierop dus niet nodig.

De deelsamenleving

Er is steeds meer draagvlak voor een samenleving waarin spullen worden gedeeld. Je ziet dit al met scooters en auto’s. In de stad is dit concept niet meer weg te denken, maar het heeft ook een keerzijde. Het is niet de bedoeling dat er een wildgroei aan deel-vervoersmiddelen ontstaat. Om dit te voorkomen is een mobiliteitshub dus ideaal.

Locaties voor mobiliteitshubs

Er zijn meerdere manieren om een mobiliteitshub te realiseren:

  1. Nieuw bouwen
    Een mobiliteitshub vanaf de grond af nieuw bouwen heeft als voordeel dat het volledig naar wens ingericht kan worden. Het nadeel is dat er wel ruimte voor moet zijn en dat is in de stad vaak wat lastiger.

  2. Een bestaande plaats aanwijzen
    Er zijn verschillende bestaande plaatsen die geschikt zijn om als mobiliteitshub te gebruiken en in te richten. Denk aan bijv. stations. Over verschillende vervoersmiddelen beschikken ze al en ook van parkeerplaatsen is hier vaak al sprake. Ook parkeergarages zijn perfect om te bouwen naar een mobiliteitshub.

Centraal punt voor ruimtelijke ontwikkeling

Een mobiliteitshub is een ideale plek voor ruimtelijke ontwikkeling. Een plek waar veel reizigers samenkomen is interessant voor ondernemers om zich te vestigen. Denk aan horeca, een pakketpunt, flexwerk kantoorplekken, noem maar op. Zo krijgt de mobiliteitshub meer het karakter van een ontmoetingsplek.

Mobiliteitshubs en het milieu

Doordat mobiliteitshubs zorgen voor minder vervoer in de stad, zal het milieu daar automatisch verbeteren. Ook zijn de hubs groen in te richten, waardoor CO2-uitstoot wordt verlaagd en de luchtkwaliteit verbetert.

Ben je benieuwd naar ons advies rondom parkeren in een mobiliteitshub? We denken graag met je mee. Neem contact op via sales@alljobs.nl of bel naar 0174-231000.

Meer over All Jobs