Een opkomend duurzaamheidsconcept


Het is een opkomend concept, de mobiliteitshub. Deze hubs worden gezien als de oplossing voor verschillende problemen in stedelijke gebieden. Het wordt steeds drukker en er is steeds meer behoefte aan duurzamer leven én efficiëntie.

Wat is een mobiliteitshub?

Simpel uitgelegd is een mobiliteitshub de schakel tussen vervoersmogelijkheden die ook dient als centraal punt voor ruimtelijke ontwikkeling. Reizigers kunnen hier gemakkelijk overstappen naar een ander vervoersmiddel (bijv. het OV, de fiets, een scooter of een deelauto) om op de gewenste locatie te komen. Het handige hieraan is dat dit alles vooraf in te plannen en te reserveren is via een app. Mobility as a Service.

Controle vanuit de overheid

Een mobiliteitshub is een mooi middel voor de overheid om zicht te houden op alle vervoersstromen in de steden. Ook kan er zo gekozen worden welke manieren van vervoer wel en niet worden toegestaan én is handhaven hierop dus niet nodig.

De deelsamenleving

Er is steeds meer draagvlak voor een samenleving waarin spullen worden gedeeld. Je ziet dit al met scooters en auto’s. In de stad is dit concept al niet meer weg te denken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er een wildgroei aan deel-vervoersmiddelen ontstaat. Om dit te voorkomen is een mobiliteitshub ideaal.

Locaties voor mobiliteitshubs

Er zijn meerdere manieren om een mobiliteitshub te realiseren:

  1. Nieuw bouwen
    Een mobiliteitshub vanaf de grond af nieuw bouwen heeft als voordeel dat het volledig naar wens en idealiteit ingericht kan worden. Het nadeel is dat er wel ruimte voor moet zijn en dat is in de stad wat lastiger.

  2. Een bestaande plaats aanwijzen
    Er zijn verschillende bestaande plaatsen die geschikt zijn om als mobiliteitshub te gebruiken en in te richten. Denk aan bijv. stations. Over verschillende vervoersmiddelen beschikken ze al en ook van parkeerplaatsen is hier vaak al sprake. Ook parkeergarages zijn perfect om te bouwen naar een mobiliteitshub.

Centraal punt voor ruimtelijke ontwikkeling

Een mobiliteitshub is een ideale plek voor ruimtelijke ontwikkeling. Een plek waar veel reizigers samenkomen is interessant voor ondernemers om zich te vestigen. Denk aan horeca, een pakketpunt, flexwerk kantoorplekken, noem maar op. Zo krijgt de mobiliteitshub meer het karakter van een ontmoetingsplek.

Mobiliteitshubs en het milieu

Doordat mobiliteitshubs zorgen voor minder vervoer in de stad, zal het milieu daar automatisch verbeteren. Ook zijn de hubs groen in te richten, waardoor CO2-uitstoot wordt verlaagd en de luchtkwaliteit verbetert.

Ben je benieuwd naar ons advies rondom parkeren in een mobiliteitshub? We denken graag met je mee. Neem contact op via sales@alljobs.nl of bel naar 0174-231000.

Meer over All Jobs