Het belang van een duidelijke wayfinding/routing

Het belang van een duidelijke wayfinding/routing

Duidelijke wayfinding/routing

De weg vinden op een onbekende plek kan stressvol zijn. Als organisatie wil je dit uiteraard voorkomen voor je bezoekers en een zo gastvrij welkom creëren. Daar komt wayfinding om de hoek kijken! 

Wayfinding betekent letterlijk ‘de weg vinden’. Hiermee wordt het gedrag bedoeld dat nodig is om ergens de weg te kunnen vinden. Een wayfinding proces dat niet goed verloopt, leidt tot verdwalen en frustratie. Wat wij bedoelen met wayfinding is ‘bewegwijzering’, gericht op het bevorderen van het vinden van de weg in verschillende gebouwen en parkeervoorzieningen. 

Customer experience

Wanneer je ergens een fijne ervaring hebt, kom je er graag nog eens terug. Op het moment dat je in de supermarkt loopt, wil je zo snel mogelijk zien waar je de afdeling kunt vinden met het product dat je wilt kopen. Wanneer je als bezoeker een parkeergarage inrijdt wil je ook zo snel mogelijk weten waar je naartoe moet rijden en waar je bij het uitrijden de uitgang weer kunt vinden.

Vaak is dit gestructureerd geregeld door middel van wayfinding, ofwel bewegwijzering. Dit creëert naast een fijne bezoekerservaring overzicht en is essentieel voor de veiligheid van een ruimte of terrein. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen, maken en uiteraard ook het onderhouden van deze bewegwijzering.

Maatwerk en huisstijl

Het toepassen van maatwerk en het doorvoeren van de huisstijl is erg belangrijk als het gaat om wayfinding. De huisstijl zorgt direct voor herkenning, waardoor men een volgend bezoek associeert met een vorig bezoek aan een gelegenheid met diezelfde huisstijl.  

Wayfinding uitingen

Er zijn verschillende manieren van wayfinding uitingen. 

  • Fysieke wayfinding. Denk hierbij aan bewegwijzering, plattegronden, borden, lijnen op de grond of muur en bepaalde herkenningspunten. Dit is het type wayfinding waar All Jobs in gespecialiseerd is.
  • Persoonlijke navigatie. Denk hierbij aan Google Maps of een routekaart. 

Architectuur

Niet alleen uitingen zijn erg belangrijk in het proces van wayfinding, maar ook architectuur. Dit kan o.a. worden bewerkstelligd door belangrijke paden te laten samenvallen met functionele scheidingen tussen delen van een omgeving (bijv. een afdeling). Hiermee worden de grenzen benadrukt. Ook het verwerken van opvallende oriëntatiepunten op bijv. een plein of kruispunt zijn hierin belangrijk. Dit kan door middel van herkenbare elementen, maar ook in de vorm van een gebouw zijn.

Bewegwijzering speelt, in een maatschappij waarin iedereen druk is, een steeds grotere rol in het verbeteren van de bezoekerservaring binnen gebouwen en parkeervoorzieningen. Het is daarom van essentieel belang dat dit proces op orde is en soepel verloopt. Wij ondersteunen daarin graag! Neem gemakkelijk contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.