Hoe creëer je een toekomstbestendige parkeergarage?

Hoe creëer je een toekomstbestendige parkeergarage?

Nederland telt zo'n 9 miljoen personenauto's en dit aantal blijft groeien, waardoor parkeeroplossingen meer en meer gewenst zijn om een toekomstbestendige parkeergarage te creëeren. Mobiliteit is bovendien in ontwikkeling en dat vraagt ook ontwikkeling vanuit parkeervoorzieningen. Hoe zorg je ervoor dat een parkeervoorziening zo lang mogelijk meegaat en is voorbereid op de toekomst?

Onderhoud

Het goed onderhouden van een parkeervoorziening is essentieel. Goed onderhoud zorgt ervoor dat materialen zo lang mogelijk bruikbaar blijven en de uitstraling van de parkeervoorziening netjes blijft. Op die manier blijven bezoekers graag terugkomen. 

LED-oplossingen

LED-schermen zijn in te zetten voor verschillende doeleinden. Zo zijn ze te gebruiken om dynamische prijsstelling te hanteren, bijvoorbeeld tijdens een drukke periode of evenement of juist tijdens een rustige periode. Tijdens een drukke periode kunnen de parkeertarieven worden verhoogd en tijdens een rustigere periode kunnen ze worden verlaagd om de bezoekersstroom te verhogen. Ook zijn de LED-schermen inzetbaar voor reclamedoeleinden in en om de parkeervoorziening. Dit creëert een eventuele extra inkomstenbron.

PRIS

Het Parkeer Route Informatie Systeem voorkomt onnodige bezoekersstromen rondom de parkeervoorziening. Het systeem geeft d.m.v. routeborden met LED-aanduiding aan of een parkeergarage vol of vrij is en hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn. Dit draagt bij aan een soepele doorstroming van het verkeer en een hogere sociale veiligheid.

Mobility hubs

De 'mobility hub' is een relatief nieuw concept dat bijdraagt aan duurzaamheid, mobiliteit en gebiedsontwikkeling. Het idee achter een mobiliteitshub is dat verschillende elementen samenkomen die de leefbaarheid ten goede komen. Denk aan deelauto's en deelfietsen, een overstappunt voor het openbaar vervoer, een pakketpunt, een sportcentrum, een kinderopvang en nog veel meer. Op deze manier is een parkeergarage niet slechts een betonnen gebouw met auto's, maar dient het verschillende toekomstdoelen.

Customer journey

Bij een toekomstbestendige parkeergarage staat de customer journey bovenaan op de prioriteitenlijst. Een optimale customer journey vindt plaats wanneer de parkeervoorziening:

  • Goed licht heeft
  • Netjes onderhouden is
  • Weinig risico op schade rijden heeft
  • Een goede herkenbaarheid heeft o.b.v. wayfinding en huisstijl

Bezoekers zijn degenen die een parkeervoorziening draaiende houden. Zij zijn dan ook de personen die tevreden gesteld moeten worden.

Duurzaamheid en circulariteit

Met duurzaamheid hoog op de agenda wordt steeds vaker nagedacht over de herbruikbaarheid van materialen. Zo focussen wij ons op het gebruik van materialen die gemakkelijk aan te passen of te repareren zijn en zijn we altijd op zoek naar de meest duurzame materialen om te gebruiken.

Elektrisch rijden

Steeds meer weggebruikers kiezen voor een elektrisch voertuig. Ook dit is een element dat terugkomt in iedere parkeervoorziening. Zorg voor voldoende parkeerplaatsen waar elektrische voertuigen kunnen worden opgeladen, zeker met het oog op de toekomst. Wat hierbij ook van groot belang is, is de bebording richting deze plaatsen. Een bezoeker met een elektrisch voertuig wil zo snel mogelijk weten waar de parkeerplaatsen met de mogelijkheid om op te laden te vinden zijn.

Zoals je kunt lezen is de wereld van parkeervoorzieningen continu in ontwikkeling en zal vernieuwing op z'n tijd zeker nodig zijn. Echter kun je bij het realiseren van een parkeervoorziening meer zaken toekomstbestendig maken dan je wellicht denkt. Wij denken altijd mee in de meest toekomstgerichte parkeeroplossingen en kijken graag eens mee naar jouw parkeersituatie. Vraag een gratis analyse aan of neem contact op!