Innovatieve parkeeroplossingen


Dat parkeren steeds verandert en zal blijven veranderen, is geen verrassing. De wereld verandert in een rap tempo en de behoeften in parkeren veranderen net zo hard mee. Wij zijn dan ook altijd bezig met innovatie. Innovatieve parkeeroplossingen zijn nodig om aan deze behoeften te voldoen. We zetten er een aantal op een rijtje:

Paperless parking

Je komt het al regelmatig tegen: uitrijden zonder het parkeerkaartje in te voeren. Super fijn, hoef je niet meer half stuntelend uit je autoraam te klimmen. Dit systeem werkt op basis van kentekenherkenning. Echter heb je bij het inrijden wel het parkeerkaartje moeten aanpakken, puur om de betaling bij het betaalautomaat te doen. Met duurzaamheid als hot topic vraag je je toch af of het niet mogelijk is om op basis van kenteken te betalen bij de betaalautomaat of bij het uitrijden. Ja zeker! Paperless parking is steeds meer opkomend. De voordelen hiervan zijn o.a. een snellere doorstroom, geen onnodig papierverbruik meer en nooit meer het parkeerkaartje kwijtraken.

Moeten huidige systemen compleet vervangen worden om paperless parking mogelijk te maken? Gelukkig niet! Ticketed en paperless parking kunnen zelfs prima tegelijk gebruikt worden met het upgraden van het systeem. Zo kan uiteindelijk alsnog de snap naar volledig papierloos gemaakt worden.

Mobiliteitshub

Het is een opkomend concept, de mobiliteitshub. Deze hubs worden gezien als oplossing voor verschillende problemen in stedelijke gebieden, zoals drukte, efficiëntie en duurzaamheid. Een mobiliteitshub vormt de schakel tussen vervoersmogelijkheden en dient als centraal punt voor ruimtelijke ontwikkeling. Reizigers stappen hier gemakkelijk over op een ander vervoersmiddel (bijv. het OV, de fiets, een scooter of een deelauto) om op de gewenste locatie te komen. Het handige hieraan is dat dit alles vooraf in te plannen en te reserveren is via een app.

Laadpaal in parkeergarage

Door de toename in elektrische voertuigen is er meer behoefte aan parkeerplaatsen met een laadpaal. In 2030 zullen er alleen nog maar elektrische auto’s worden verkocht. Om deze reden moeten er in 2025 minstens 10 keer zo veel laadplaatsen in parkeergarages zijn als in 2021. Sommige parkeergarages bieden nog helemaal geen laadopties voor elektrische auto’s, dus daar zal in de komende jaren aan gewerkt worden. Bij anderen zullen de laadfaciliteiten verder worden uitgebreid.

Draadloos opladen

Het gaat zelfs al een stukje verder dan de laadpaal. Draadloos opladen wordt volop onderzocht. Hierbij wordt een elektromagnetisch blok onder een elektrische auto geplaatst, die door middel van inductieladen een auto oplaadt.

Parkeergeleidingssystemen

Als je ooit bij IKEA bent geweest, weet je vast wat we bedoelen met de handige rode en groene lampjes in de parkeergarage. De rode lampjes geven aan dat een parkeerplek bezet is, de groene lampjes geven aan dat een parkeerplek vrij is. Heel fijn dat je weet waar je kunt parkeren, toch?

Hoe handig en fijn is het dan wanneer je al op je route kunt zien of er voldoende parkeerplek is in de parkeergarage waar je van plan bent te parkeren? Indien er geen plek is, kun je nog veranderen van route en naar een andere parkeervoorziening toe rijden. Ook dit zie je al steeds vaker, vooral in steden en drukke gebieden.
Lees hier de verschillende voordelen van een parkeergeleidingssysteem.

Geautomatiseerde parkeergarages

Het vinden van een parkeerplek is nogal eens een hele klus. Parkeren zal ook niemands favoriete bezigheid zijn. Goed nieuws! Er wordt gewerkt aan automatisch parkeren. Dit houdt in dat een systeem jouw auto gaat parkeren. Het systeem weet waar plek is en deelt jouw auto aan de hand van de afmetingen in op een passende plek in slechts een paar minuten. Doordat mensen hier niet meer verantwoordelijk zijn voor het zelf parkeren van hun auto, is er ook veel minder ruimte nodig per auto. Zo kan een parkeergarage tot wel 60% meer auto’s kwijt.

Zelfparkerende auto’s

Ook zelfparkerende auto’s zorgen voor veel minder benodigde ruimte in parkeergarages, om dezelfde reden als hierboven. Er zijn geen mensen meer voor nodig om in te parkeren. Belangrijk hierbij is wel dat alle auto’s in staat zijn om zelf te parkeren, wat nog wel even zal duren.

Q-Park

Onze klant Q-Park heeft innovatie en duurzaamheid ook hoog op de agenda staan. Zij maken al gebruik van verschillende innovatieve parkeeroplossingen en zetten hoog in op duurzaamheid

Meer over All Jobs