Parkeergarage Johan Cruijff ArenA in een nieuw jasje

Parkeergarage Johan Cruijff ArenA in een nieuw jasje

In opdracht van de gemeente Amsterdam leidde BAM Bouw & Techniek Regio Midden de renovatie van de parkeergarage. Uit verschillende aanbieders werd voor All Jobs Wayfinding & Parking Solutions gekozen, vanwege haar ervaring en specialiteit in wayfinding en parkeeroplossingen.

All Jobs nam verschillende onderdelen van de totaalopdracht op zich. Zo zijn alle verouderde auto- en voetgangersrouteborden vervangen door nieuwe, speciaal ontworpen, lichtbakken, allen in de nieuwe huisstijl van de gemeentelijke parkeergarages in Amsterdam. Naast de wayfinding werd tezamen met alle onderaannemers de uitstraling en parkeerbeleving sterk verbeterd door vernieuwde LED-verlichting, betonherstel, schilderwerk en vernieuwde grondmarkeringen.

ArenA

Specialist in wayfinding en parkeeroplossingen
All Jobs Wayfinding & Parking Solutions is een betrouwbare en vindingrijke specialist in wayfinding en parkeeroplossingen. Er wordt nauw samengewerkt met vastgoedpartijen, bouwbedrijven en architecten- en ontwerpbureaus die gaan voor kwalitatieve oplossingen.

All Jobs ontwikkelt, produceert en onderhoudt verwijzingen, waardoor voetgangers, fietsers en autoverkeer probleemloos de gewenste bestemming kunnen vinden. Tevens adviseert het bedrijf over optimale inrichting, routing, beleving en bescherming van bebouwing, in de breedste zin van het woord. All Jobs staat al bijna 20 jaar garant voor een persoonlijke benadering. Het gespecialiseerde team verrast door aanpak, advies, uitvoering en nazorg.

Ontwerp
Bij het ontwerp van dit project werkte All Jobs nauw samen met een ontwerpteam bestaande uit XML, Alfons Hooikaas en Studiostaak. Het nieuwe ontwerp verbetert de bewegwijzering en parkeerbeleving significant in de parkeergarage van de Johan Cruijff ArenA.

Deze verbetering was cruciaal om de publieksvriendelijkheid te vergroten. Sinds de opening in 1996 is de parkeergarage namelijk diverse malen in verschillende stijlen aangepast, hetgeen de publieksvriendelijkheid niet ten goede is gekomen.

Uitvoering
In dit project werden de entrees voorzien van door All Jobs geproduceerde zwarte stalen entreeportalen, voorzien van dynamische full colour LED-schermen. Ook werden in de parkeergarage diverse LED-schermen opgehangen voor het dynamisch informeren van de bezoekers. Hiermee kan de bezoeker perfect worden geïnformeerd tijdens voetbalwedstrijden, evenementen en P+R-parkeren.
Voor een rustige uitstraling werd gekozen voor egaal wit en grijs schilderwerk, in plaats van vele verschillende kleuren. Daarnaast is een gedetailleerd systeem uitgedacht met betrekking tot de zones, secties en verdiepingen. All Jobs produceerde en monteerde meer dan 300 kolomfolies voor indicatie van zones en niveaus door het hele gebouw.

De oude bewegwijzering was deels onverlicht. De nieuwe verlichte route- en informatieborden zijn unieke ontwerpen en zonder zichtbaar frame geproduceerd. All Jobs produceerde alle lichtbakken in eigen huis, bouwde zelf de verlichting in en verzorgde alle prints. Voorts werden de technische ontwerpen in de voorbereiding geoptimaliseerd.

Duidelijke aanwijzingen in het rood geven de looproutes aan, die met ruim 400 flexibele kunststofpalen zijn afgezet. Ook werd specifieke LED-verlichting boven de looppaden toegepast en kregen belangrijke bestemmingen zoals uitgangen, trappen en betaalautomaten een rode kleur. In aanvulling hierop ontwierp en produceerde All Jobs speciaal voor dit project trapomkastingen in huisstijl en met intern verlichte signing.

Resultaat
All Jobs Wayfinding & Parking Solutions heeft de klant en opdrachtgever van tenderfase tot uitvoering weten te ontzorgen en voorzien van ondersteuning en advies als specialist in wayfinding en parkeeroplossingen.
Ondanks de korte doorlooptijd en complexiteit van het project is de opgegeven opleverdatum gehaald. Het resultaat is een moderne parkeergarage met een unieke parkeerbeleving. Tijdens het renovatietraject lieten diverse gebruikers weten erg onder de indruk te zijn van de optimalisatie van de parkeergarage. Doel behaald, wat ons betreft.

ArenA

U kunt het artikel in Intertraffic-special e-magazine lezen via de volgende link.

Bron: Intertraffic-special e-magazine, uitgave van MobiliteitsPlatform